Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

23 Haziran 2008 Pazartesi

DETOX NE DEGILDIR ? (1)




Berrin’e soz verdigim gibi pazar gunu kahvalti sonrasina yetistiremedim yazimi. O cok nazik bir insandir ve asla yuzume vurmayacaktir eminim. Ama sansim yaver gitti ve televizyonda bir kez daha detox’un ne oldugu ve nasil uygulanacagi konusunda bilgiler veren bir programma rastladim ve kafa karistirma konusunda benim de corbada hemen biraz tuzum bulunsun istedim.

Bu yazida soz ettigim hersey, bir cok bilimsel makalenin, bu konudaki kitaplarin ve benim ic hastaliklari ve insan fizyolojisi uzmani olarak profesyonel dusuncelerimin bir sentezidir.

Detox ne degildir? Oncelikle bir zayiflama diyeti degildir. 1-2 haftalik bir surecte saclarinizi piril piril parlatacak, cildinizi gerginlestirecek, bozulmus sinir sisteminizi yoluna koyacak, sizi zayiflatacak, fit gosterecek, daha dinamik, daha canli, daha konsantre yapacak bir mucize de degildir. Taze sebze meyve suyu icmek, degisik renkli besinler tuketmek ve boylece "saglikli" olmak hic degildir.

Tum bilimsel alanlarda oldugu gibi, tipta da “tamamlayici” tip tartisilir, bir konuyla ilgili olumlu veya olumsuz gorusler bildirilir. Detox bilimsel anlamda cok ozel taraftarlar bulmus bir konu olmamakla birlikte, fazla abartmadiginiz takdirde, cok fazla karsit gorusun de bildirilmedigi bir alandir.

Bu konunun en atesli taraflari, cogunlukla bu konuyla ekonomik bagi olan kisilerden veya kuruluslardan olusur ama bu da dogal karsilanabilecek bir durumdur.

Detox diyetleri veya oruclari etraflarina serpistirilen tum ayrintilarla birlikte "kur" adini alirlar ve (birsure telefonla konusmamak, televizyon seyretmemek, sigarayi birakmak, alkol tuketmemek, yoga yapmak, dogal besinler yemek vs) herkesin onerdigi dogru seyleri onerirler. Onemli olan bu onerilerin yerine getirilis bicim ve suresidir ki, karmasa da burada baslar.

Detox, kelime olarak “detoxification” yani toksinlerden arindirma kelimesinin kisaltilmisidir. Oncelikle alkol ya da toksik madde bagimliligi icin kullanilmissa da, son yillarda moda olan “spa”, saglikli yasam klinikleri vs’nin de buyuk destegi ile diyet, sifali otlar ve tum yardimci yontemlerle vucudun cevresel kosullar ve beslenme nedeniyle yuklendigi toxinlerden temizlenmesi amacini tasir ve bunu yaparken de vucutta bu isle gorevli iki onemli organin yani karaciger ve bobreklerin varligini, kapasitelerini, fizyolojik anlamda yuklendikleri gorevleri, patolojik durumlarda hangi noktaya kadar organizmayi koruyabildiklerini herzaman cok vurgulamayabilir.

Detox hangi amacla uygulanirsa uygulansin, tamamen notral, hic bir risk icermeyen, herkese, her yas grubuna ve vucutta toksinleri artirdigi varsayilan her patolojik duruma uygulanabilecek bir yontem asla degildir (bu konuda televizyonda soylenenleri izlerken bazen tuylerimin diken diken oldugunu itiraf etmem gerekir.) Aman ha ! aman, kendine nereden basina dustugu belli olmayan “detox uzmani” payesi veren herkesi dinlemeyin. Caniniza, paraniza ve zamaniniza yazik olabilir)

Ozellikle gelisme caginda olanlar, anorexia ya da bulemia gibi yeme bozuklugu bulunan kisiler, gebe veya emziren kadinlar, diabet hastalari, kansizlik sorunu yasayanlar, bobrek hastalari, tiroid hastalari, autoimmun hastaliklari olan bireyler, kanser hastalari bu diyeti hic merak etmemeli ve klasik tedavi yontemlerinden uzaklasmamalilar.

Simdi burada uc nokta koyuyorum... Detox diyetleri nelerdir? Hangi fizyolojik mekanizmalara dayanirlar?Onerilen ve onerilmeyen besinler hangileridir? Toksik kabul edilen maddeler hangi besinlerden alinir? Onerilen sureler, yapilis bicimleri, detox kurune dahil olan diyet disi uygulamalar nelerdir? diye devam edecegim.. Sabriniz varsa..

O zamana kadar lutfen kendinize iyi bakin..



23/VI/2008’ ROMA

1 yorum:

berrin acilmis dedi ki...

aslında spor yapmanın ne kadar önemli olduğunu...kısa sürede faydalarının gözle görünür olduğunu yeniden hatırlıyorum son günlerde...detox ve spor bir arada süper olurdu..teşekkürler mehtap yazının devamını bekliyorum