Mutfak penceresinden disariya bakiyoruz... Bak yapraklar dokulmeye basladilar bile diyorum, belki degisik renklerde toplayip bana getirirsin birkac tane... Burnunu cekiyor.. Hava cok sicak.. Cok nemli.. Cok yapis yapis... Ama ruzgar var.. Gunes gokyuzunde ama, gokyuzu grimsi...
Anne bu mevsimin adi ne diyor.. Bu mevsimin adi Roma diyorum..

17 Mayıs 2009 Pazar

BIR OMRU ADAMAK..

Kolay degildir bir omru adamak birseylere..

Mucadele vermek, yorulmak, yilmamak, cok inanmak gerekir..

Bilime..

Insana..

Insanliga..

Akademik unvanlara layik olacak sekilde ogretmeye..

Edilen Hipokrat yeminine sadik kalarak meslegini yapmaya..

Kadinlarin cagdas bir duzeye sahip olabilmelerine

adanmis bir omur onunki....


Birakmayin, òlmesin..

18 mayis 2009'Roma

17 yorum:

crocus dedi ki...

Bazı insanlar miraslarıyla ölümsüzleşir; tıpkı Türkan Saylan gibi.
Başımız sağolsun.
Çiğdem

Tijen dedi ki...

Yok yok Mehtap, bırakmak yok, hep yanında olacağız, söz!

Özlem Mertler dedi ki...

''Çok yaşayıp erken ölenlerden'' değildi, amaçlı bir yaşamın son nefesini verirkenki huzurunu hissedebiliyor insan.

Sanırım en güzelini yaptı, '' görevimi yaptım, huzurla ölebilirim '' derken O gülüyor, bizler ağlıyoruz.

Darısı herkese...

Unknown dedi ki...

Allah rahmet eylesin,sevenlerinin başı sağolsun.İnsanın sadece bedeni ölür fikirler ölümsüzdür.

SUPERİSİ dedi ki...

Allah' tan Rahmet diliyorum.
Kolay yetişmiyor böyle insanlar
Başımız sağolsun.
(ELİF)

Selhan dedi ki...

Cok haklisiniz gercekten oldurmemek gerek... Biraktigi eserlere destek olmak sart! Rahat uyu Turkan Hoca!

Belgin dedi ki...

Fikirlerini, eserlerini yasatmak bizim elimizde.
Allah rahmet eylesin, mekani cennet olsun.

Turkuaz Deniz dedi ki...

Benim merak ettigim bir sey var, Turkiye Cumhuriyeti' nin vatandaslari, benim yas grubumda ve biraz daha buyuk olanlar (kirkima yaklasiyorum) omr-u hayatlarinda, Lepra, Cuzzam ve Turkan, Saylan kelimelerini beraber ve ayri olarak hic mi duymamislardir? Bu insanlarin icinde, pembe yahut mavi nufus cuzdani tasiyan vatandaslarim hic mi minnet duygusu tasimadilar bu kelimelerin cagristirdigi bu guzel insana ve utanmadilar mi omrunun son gunlerinde yasatildigi eziyete sahit olduklarinda...

Ben utanc icindeyim, demek ki ne ben ne de benim yas grubumdakiler saygi ve minnet kelimesinin anlamini ogrenememis ve ogretememisiz. Utanc icindeyim...

Simdi O gittikten sonra kose yazarlari koselerinden (sanirim kale olarak goruyorlar) -sozde- saygi ve rahmet duygulariyla yogrulmus, aslinda kin kusan sozler sarf ediyorlar ya... Sinirleniyorum...

Son gunlerinde yasadiklari: benim utancim, benim ayibim, omrum boyunca boynuma asili tasiyacagim.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ülkesinin geleceği için hastalığına rağmen durmadan eğitim için çalışan bu güzel kalpli kadın asla unutulmayacaktır...

Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ÇAĞDAŞ DURUŞA VEDA :(((

ben cenazedeki hocayı ayakta alkışladım.
ben çağdaş hocamızı ona yakışır şekilde bu köprüden, diğer köprüye taşıdığı için minnet ve saygıyla alkışlıyorum.
SEVGİLİ HOCAMIZA RAHMETLER DİLİYORUM,IŞIĞI HİÇ SÖNMESİN.
KARDELENLERİNDEN ÇOK TÜRKAN SAYLANLAR ÇIKACAK.
NURLAR İÇİNDE UYUSUN.
:(((

agro dedi ki...

Onunla aynı yatılı okulun ranzalarında yatmış olmaktan şeref duyuyorum.Onun kadar fedakarca çalışıp sevilmeyi de çok isterdim. Işığı bizleri ve tüm genç kızları aydınlatmaya devam edecek.

parka dedi ki...

İkinci el kitaplar satmak enteresan bir iştir Mehtapcım. Birilerinin dokunduğu yüzeylere, sende dokunursun. O kitaplara okurlarının kokuları siner. Elbette bunu hissetmek, benim gibi duygusal fantasyası güçlü bir Adama has olsa gerek. Çoğu insan bunu en azından, bu şekilde hissetmez. Fakat bunun öyle ince bir yanı vardırki, oda şudur. Kendini, okurları tarafından dokunulmuş o kitaplarla zenginleştirirsin. Ruhun bunu emer. Adeta bir ibadet, bir seremoni gibi. Birilerinin kültürel anlamda gelişen yaşamlarından tarifsiz haz duyan insanlardan biride Türkan Saylandı. Onun için yazdıkların çok özel ve samimi nüanslar içeriyor. Seni tanıdığım kadarıyla ve inancım odurki sende de bu ışık fazlasıyla var. Bu beni seni tanıma anlamında oldukça mutlu bir insan yapıyor. Bunun benim için anlamını sen biliyorsun.

Bizler bir çok doğumdan sonra fikir sahibi olduk. Kimimiz tarlasında, kimimiz kürsüsünde, ofisinde, fabrikasında, düşünüyor ve hayatı ikinci el kitaplardaki ruhlara dokunmak gibi yorumluyoruz. Düşlerimiz, ütopyalarımız var. Elbette yine onları hayata geçirmek için elimizden geleni yapmaktan çekinmiyoruz ama başarılı olamadığımız dönemlerimizde olabilir, olacaktırda. Bu bizim pes ettiğimizin veya yılgınlığımızın bir nedeni olamaz. Kısacası düşler ertelenebilir ama asla bitmez. Bir ölümün soğuk yüzünden sonra binlerce düş kurabilen insanın aramıza katıldığını hissediyor ve ne mutluki artık seslerini çıkardıklarını, öyle böylede olsa gözlemliyorumda. Sözün özü güzel arkadaşım, ikimizin düşlerinde bir farklılık bu yüzden yok. Çünkü ikimizde bir fidanı seviyor ve her ne pahasına olursa olsun onun yaşamına güç katıyoruz.

Kendine iyi bak. Federiconun gözlerinden öperim.
Saygılarımla

Ahmet

suspect dedi ki...

Allah rahmet eylesin.......

hatice özyer dedi ki...

türkan hoca yapılması gerekeni yaptı.fitilide ateşledi,şu an mutlu bir şekilde izliyodur.ruhunun tekamülünüde tamamladı.bu kadar seveni olan insan zaten hiç ölmeyecektir.

BiRkan dedi ki...

ölünün arkasından konusulmaz da, türkiye laiktir laik kalacak sloganları tabutunun önünde binlerce kişinin alkış sesi felan yazıktır ayıptır günahtır.

Ben cok tanımadığım da birisi öldüğünde bile üzüntümden ağlarım yani insanlar sevdikleri kişinn ardından ağlarlar üzülürler cünkü bir kişi varmıydı ağlayan?

Biriniz birazcık ölünün ardından yapılması gerekenlerle ilgili Kur'andan yada ilmihalden bir seyler biliyorsanız okuduysanız zaman harcayıp, el acıp 2 cümle dua edip sureler okumanın ne kadar uygun oldugunu görürsünüz, binlerce kişi var orda 1 kişi elini açıp dua etmedi.

İslamla hiç ilgisi olmayan seyler vardı cenaze namazı kılınıyor bir kadın önde diğeri arkada kimi mini etekli kiminin bir diğer yeri acık, kimin abdesti var kimin yok acaba biliyorlar mı namaz kılmadan önce abdest alınması gerektiğini,önde hoca Allahuekber derken arkadan ne dendiği belli değil, siz türkan hanımı sevdiğini idda edenlerden daha cok üzüldüm yüm bunlara, yalnız kalıp mezarda sual melekleri geldiğinde laikliği sormuycaklar, bu yasananların hesabını kim verecek?mezarı basında kur'an bile okunmadı.

Bir video var elimizde bir tek dinimiz kaldı onu da alsınlar sonra siz de yavsak yavsak gülün diyor bir düşünün bakalım en son ne zaman kur'an okudunuz anlamaya calıstınız bir düşünün.

Allah rahmet eylesin kimseye de böyle görüntüler yasatmasın.

GZNTPSEDA dedi ki...

Hepimizin ornek almasi gereken bir bilim kadini, cagdas yasam mucadelesi ile gecen omru, Ataturkcu aydin insanlar yetistirme cabasi ... cok uzgunum. Umarim vasiyetini el birligi ile yerine getirebiliriz.Defninin 19 Mayis olmasi da beni ayrica etkiledi.
Seda

Terazi dedi ki...

Sayın Türkan Saylan'a Allah'tan rahmet diliyorum.. Türk Milleti'nin başı sağolsun..

Sevgili Mehtap; eminim ki duygularını ifade için açtığın bu başlıkta olabilecek herhangi bir polemik hoşuna gitmez. Evet, herkes düşüncesini ifade etmekte özgürdür ama izin verirsen 'BİRkan' rumuzlu kişiye söylemek istediğim birkaç cümle var:

Ağlamak insanca bir duygudur ama üzüntünün tek ifade şekli değildir. Aslolan "Ölmeden Evvel Ölebilmektir"ve bunu gerçekleştirenler için "Ölüm Son Değil, Başlangıçtır", Bayramdır.. O halde, ağlamak niye? Sadece ÖZLEM yakar insanı ki, O'nun geride bıraktıkları, kardelenleri bizlere tesellidir..

Ahkâm kesmek kolaydır ama zor olan "olduğun gibi görünmek, ya da göründüğün gibi olabilmektir".. Günlüğünüze yazdığınız "Çayın liptonlusu, hatunun...." sözü ile burada verdiğiniz 'dini bütün' imajınız nasıl da çakışıyor!
“Din güzel ahlaktır”, “Ey mü’min! Din edepten ibarettir, edep libâsını giy ki îmâna işarettir” sözlerinden belki pay alırsınız...